Actueel

DRCO bij open dag VRZA ZWN

Zaterdag 18 november zal DRCO aanwezig zijn op de open dag van de VRZA afd. Zuid West Nederland.

VRZA ZWN bestaat 25 jaar, daarom zal van 11.00 uur tot 16.00 uur een open dag worden gehouden waarbij veel aspecten van de radio worden gedemonstreerd.

Zo zijn er demonstraties en lezingen over o.a. nieuwe technieken in de digitale communicatie. Daarnaast laten luister- en zendamateurs zien waar zij zich mee bezighouden waaronder solderen, het maken van radioverbindingen met andere zendamateurs in Nederland, Europa en de gehele wereld. Maar ook radiopeilen (vossenjagen) komt aan bod, en bezoekers kunnen kennis maken met enkele Landrovers die geheel zijn ingericht voor het gebruik als mobiele radioshack (amateur station).

Ook DRCO zal aanwezig zijn met een informatiestand. Hier kunnen bezoekers informatie krijgen waarin DRCO zoal in staat is. Handige noodkoffers met communicatiemiddelen maar ook de linken naar de veiligheidsregio en de 13 gemeenten in Zeeland worden aan de bezoekers getoond. Een van de aanwezige Landrovers is ingericht t.b.v. noodcommunicatie en zal deze dag ook aan het publiek worden tentoongesteld.

De open dag zal worden gehouden op zaterdag 18 november 2017 tussen 11.00 uur en 16.00 uur in de voormalige werkplaats van de PSD, gelegen aan de Prins Hendrikweg 10 te Vlissingen.

Meer informatie via http://www.pi4zwn.nl/25-jaar-vrza-zwn/

Geslaagde oefening met DARES

Donderdagavond 26 oktober heeft DRCO samen met DARES haar jaarlijkse oefening gehouden op gebied van noodcommunicatie.

Het scenario van de oefening gaf aan dat er door verschillende omstandigheden geen communicatiemogelijkheden waren tussen Rijnmond / Zuid-Holland en Zeeland. Hierop hadden de hulpdiensten opgeschaald waardoor o.a. de calamiteitenzender Omroep Zeeland moest worden ingezet.

Vanuit DRCO werden posten ingericht in het gemeentehuis van Borssele (Heinkenszand), het stadskantoor in Goes en het gebouw van Omroep Zeeland in Oost-Souburg. De organisatie van DARES regio Zuid-Holland-Zuid had hun Coördinatie Centrum ingericht in Dordrecht. Daarnaast was een mobiel station weggezet bij Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee. DARES regio Rijnmond was gesitueerd in Spijkenisse.

Doelen van de oefening waren voor DRCO o.a. het overbruggen van noodcommunicatie over lange afstand, het toepassen van een frequentiewijziging, het testen van de antenne-installaties van de locaties Heinkenszand, Goes en Oost-Souburg evenals het beoefenen van de taken van het door-relayeren van berichten.

Zowel voor DARES als voor DRCO was het wederom een leerzame oefening waarbij (zoals altijd) goede leerdoelen zijn behaald maar waar ook weer leerpunten voor een volgende keer werden gezien.

DRCO actief op KOEL evenement

Een achttal leden van DRCO heeft zich gedurende het weekend van 30 september en 1 oktober ingezet tijdens het KOEL evenement in Gorinchem.

Dit cultuur historisch evenement werd door de Werkgroep Vesting Gorinchem van de Historische Vereniging Oud-Gorcum georganiseerd. Dit in het kader, dat het dit jaar 50 jaar geleden was, dat het garnizoen uit Gorinchem vertrok. Het grootste deel van het garnizoen bestond in die tijd uit een zeer speciaal onderdeel van de verbindingsdienst. KOEL was dan ook geen traditioneel vestingevenement, maar een mix van geschiedenis, radiotechniek en de spanning van spionage in de Koude Oorlog. In 1955 werd een bijzondere radiocompagnie in Gorinchem gelegerd, die tot 1967 zou blijven. Hun taak was, om het Russische militaire radio-verkeer af te luisteren. Dat werk was zeer geheim. Dat deden ze o.a. in “De Luisterpost” aan de Vijfde Uitgang en met radiowagens.

Leden van DRCO gaven de organisatie assistentie door zowel op de verschillende bastions als tijdens de verplaatsbare evenementen in Gorinchem communicatieondersteuning te verzorgen. Daarnaast gaven enkele DRCO leden informatie over o.a. de ENIGMA codeermachine.


Een terugblik https://vestinggorinchem.wordpress.com/activiteiten-en-sponsoring-2/activiteiten-en-sponsoring/activiteiten/

 

DRCO en groot Vaarbewijs

Op regelmatige basis vinden oefeningen plaats waarmee DRCO leden hun vakbekwaamheid op peil houden. Binnen de organisatie stemmen de mensen van Operationele Voorbereiding en OTO (Opleiden, Trainen en Oefenen) regelmatig af op de behoeften van ketenpartners. Tijdens de maandelijkse oefening worden deze behoeften meegenomen in scenario’s. 

Tijdens de oefening van maart 2017 stond het scenario in het teken van communicatie t.b.v. Rijkswaterstaat. Door een stroomstoring in Zuid Beveland was bij de radarposten Hansweert en Waarde zowel de marifooninstallatie als de radarinstallatie uitgevallen. Er was wel een telefoonverbinding vanuit Hansweert met het Schelde Coördinatiecentrum in Vlissingen, maar het SCC had de handen vol aan het bewaken van het blokdeel voor Vlissingen en kon daardoor het deel van Ellewoutsdijk tot Waarde er niet ook nog eens bij hebben.

DRCO was gevraagd om door te geven wat het scheepvaartverkeer deed tussen de radarposten SCC en Waarde. Hiertoe waren een aantal veldposten operationeel en was het DRCC geplaatst aan de voet van de radartoren Hansweert.
Op gezette tijden riep het DRCC de veldposten aan en vroeg door te geven welke schepen waren langs gevaren. Het DRCC zou deze berichten doorgeven aan de radartoren Hansweert.